top of page
  • Writer's picturebsgreencorner

Zeleni ljiljan – lat. Chlorophytum comosum ‘Vittatum’

Malo drugačija sobna biljka, koja se često može vidjeti i u vrtovima. Jako je jednostavna za održavanje, pa je tako idealna za one domove i vrtove u kojima vladaju naizgled ne baš idealni uvjeti za uzgoj biljaka.

Zeleni ljiljan dolazi s juga Afrike.

Kako bi ova biljka rasla što bolje treba joj prostorija u kojoj ima dovoljno neizravnog sunca, za prostorije s manje svijetla bolje odgovara zelena varijanta biljaka. Kad se sadi vani preporučuje je se posaditi na sjenovito mjesto. Ljeti treba biljku redovno zalijevati, a tijekom zimskih mjeseci je dovoljno da se privremeno zalije. Ako se drži u kući odličan je pročišćivač zraka. Biljka je prepoznatljiva po mladim biljčicama koje znaju izrasti na vrhu lista nakon što ocvatu. Te se mlade biljčice lako mogu zakorijeniti i na temelju toga stvoriti novu biljčicu.

Od bolesti je podložna napadu crvenog pauka, koji se može spriječiti redovnim tuširanjem biljaka.

Fun fact, kod mene je preživjela 6 tjedana bez vode, je da je izgledala blijedo sivo, ali čim je dobila vodu vratila joj je se boja :’) (zbog potresa u Zagrebu bila sam prisiljena izaći iz stana, pa se zbog korone nisam mogla vratiti, a kako sam u brzini spakovala stvari ona mi je ostala…)

75 views0 comments

Comments


bottom of page