top of page
  • Writer's picturebsgreencorner

Njega sobnih biljaka tijekom zimskih mjeseci

Updated: Feb 1, 2022

Kako bi znali kako se najbolje brinuti o našim biljkama u bilo koje doba godine, trebali bi prvo znati o kojoj se biljci radi i koji uvjeti vladaju u njezinom prirodnom staništu. Npr. Biljke iz tropskih krajeva (odakle i dolazi najveći broj naših sobnih biljaka) gdje razlika između zimskih i ljetnih mjeseci nije izražena kao u nižim geografskim širinama, imaju drugačije periode dormantnosti.



Prilagoditi zalijevanje

Iako nam se čini da zbog suhog zimskog zraka biljkama treba više vode, to nije tako. Dani su kraći, biljke sporije rastu i samim tim gube manje vode, što na izgradnju biljnih organa što na transpiraciju kroz listove. Prije zalijevanja, prstom ili drvenim štapićem, provjeriti jesu i dublji slojevi tla suhi, jer površinski sloj može biti suh zbog manjka vlage u zraku, a da se voda još uvijek zadržava oko korijena. Za zalijevanje najbolje koristiti odstajalu vodu sobne temperature, kako korijen biljke ne bi doživio šok.



Povećati vlažnost zraka

Možda najbitnija stavka zimi. Većini biljaka treba vlaga zraka od min. 50%, dok zimi u većini domova vlaga zraka iznosi između 10 - 20%. Vlagu zraka je najlakše podići humifikatorom. No tko ga nema, može biljke preseliti u kupaonicu ili kuhinju gdje biljke mogu apsorbirati vlagu u obliku pare iz tuša ili od kuhanja. Zatim grupirati biljke ili ih postaviti na ili oko posude s granulama natopljenih u vodi. Što se tiče prskanja listova, tu se treba biti dosta ustrajalo i prskati ih više puta dnevno, pa je bolje pribjeći nekoj drugoj metodi.



Voditi brigu o temperaturi


Većini biljaka idealna dnevna temperatura je između 18 i 24°C, a noćna iznad 10°C. Biljke treba držati podalje od hladnih propuha kao i izvora topline, kao radijatora ili kamina.


Slijediti sunce

Kako zimi ima manje sunčanih sati, te niža inklinacija sunca, biljke se slobodno mogu približiti prozoru ili postaviti kraj prozora koji su okrenuti jugu ili zapadu, jedino treba pripaziti da nema hladnog propuha. Kako bi biljke ravnomjerno rasle, mogu se pri svakom zalijevanju zarotirati za 90°. Ukoliko se biljkama na prirodan način ne može osigurati dovoljno svijetla, onda se može pripomoći žaruljama za rast biljaka.



Umjerena prihrana

Većini biljaka tijekom zime ne treba prihrana, jer prestaju rasti ili rastu puno manje. Dodamo li im gnojivo, novi izbojci i listovi bi zbog manjka svijetla mogli biti svijetli i izduženi.



Povećati brigu


Biljkama u ovo doba godine, odumire malo više lišća nego inače, pa je dobro vrijeme za orezivanje biljaka. S presadnjom bi trebalo pričekati kraj zime ili početak proljeća. Također zbog suhog zraka biljke postaju osjetljive na pojavu bolesti i nametnika, pogotovo štitastih uši i tripsi. Kako bi se to spriječili treba biljke redovno pregledavati, te brisati lišće vlažnom krpom, što ujedno pomaže i ukloniti prašinu, a samim tim i povećati apsorpciju svjetlosti.



Keep it green!




88 views0 comments

Opmerkingen


bottom of page