top of page
  • Writer's picturebsgreencorner

Visoka žumara - lat. Trachycarpus fortunei

Ova palma se uz masline sve češće može vidjeti pri uređivanju terasa i vrtova na kontinentu. Idealna palma za sve one koji žele dašak Mediterana i u kontinentalnim krajevima, jer visoka žumara, za razliku od većine drugih palmi, jako dobro podnosi niske temperature, čak do - 15⁰ C kao. Unatoč tomu mlađe biljke bi zimi trebalo zaštititi, jer su nešto osjetljivije, podnose temperature do -7⁰ C. Iako je otporna na hladne uvjete i snijeg, krhki joj se listovi mogu lomiti pri jačim udarima vjetra, kao i kod prejakog izravnog sunca. Zato se preporučuje da se sadi u sjeni i polusjeni, gdje općenito raste više u visinu (do 12 m) nego na suncu.

Autohtona je u Kini, Japanu, Indiji i Mjanmaru gdje može rasti i na nadmorskim visinama do 2400 m, a stabla su dvodomna (decidna), što znači da su cvjetovi na stablu ili muški ili ženski.

Idealnom biljkom za svaki vrt i balkon ju čini i činjenica da nije otrovna niti za ljude, niti za kućne ljubimce.

Osim što je otporna na niske temperature, otporna je i na palminu pipu (Rhynchophorus ferrugineus) i palminog drvotoča (Paysandisia archon), oba kukca trenutno nanose velike štete našim palmama uz obalu, pretežito kanarskoj datulji (Phoenix canariensis).

Ova palma je siguran izbor za svakoga tko želi da mu palma krasi okućnicu, jer je otporna, lako se održava, a također dobro raste i u tegli.

584 views0 comments

Comments


bottom of page