top of page
  • Writer's picturebsgreencorner

Rajska ptica - lat. Strelitzia reginea

Ova vazdazelena trajnica, koja je bliski rođak banane, ne ukrašava samo vrtove u toplim krajevima, već je uz Strelitzia nicolai, čini atraktivnu sobnu biljku. Naziv roda Strelitzia dobila je po njemačkoj princezi Sophie Charlotte von Mecklenburg-Strelitz, a naziv vrste reginea znači kraljevska, pa se još zbog toga naziva i kraljevskom strelicijom.

Porijeklom je iz južne Afrike.

Rajska ptica osim što ima prekrasne velike listove, nalik banani, ima i prekrasni cvijet u obliku ptice, otkud joj i ime za hrvatski naziv. Kako bi ova biljka rasla u vrtu, u krajevima u kojoj zimske temperature ne padaju ispod 10 °C, treba ju posaditi na mjesto s izravnim suncem ili u polusjeni u dobro propusno tlo, koje treba držati konstantno vlažnim. Kao sobna biljka voli svijetle pozicije bez izravnog sunca tijekom najtoplijeg doba dana, a zalijevati ju treba kada se površinski sloj zemlje osuši. Tijekom ljeta se može iznijeti van na balkon ili u vrt.

Strelicija je bezopasna za ljude, ali kod pasa i mačaka može izazvati mučninu i povraćanje.

Volim rajske ptice zbog njihovog egzotičnog izgleda i prekrasnog cvijeta kojeg sve češće viđam u cvjećarama, kao cvijet za buket.

75 views0 comments

Comments


bottom of page