top of page
  • Writer's picturebsgreencorner

Monstera - lat. Monstera deliciosa

Ova vazdazelena penjačica, čije je prirodno stanište u tropskim prašumama južnog Meksika i Paname otkrivena je tek 1840. godine, dok je njezin jednako lijepi, ali manje zastupljeni rođak Monstera adansonii otkrivena još 1693. godine. Razlog zašto je tako kasno otkrivena, iako je dobro bila poznata domorodačkom stanovništvu, je što se jako rijetko može naći u prirodi, ali zato jako često u domovima kao sobna biljka.

Ime roda Monstera, što na latinskom znači nenormalno, je dobila po svom atipičnom izgledu lista zbog rupa i proreza koji se još zovu otvori ili prozori, a ima vrste deliciosa, je dobila po tomu što joj jestivi plod, koji podsjeća na klip kukuruza, ima okus na kombinaciju banane, ananasa i manga.

Što se tiče uvjeta koji su potrebni za uzgoj ove penjačice, je prostorija s normalnom sobnom temperaturom, bez hladnog propuha, do koju dopire srednje jako do jako, ali neizravno sunce. Postavi li se monstera u prostoriju s nedovoljno svijetla, razvijati će krakate listove te za razliko od većine drugih biljaka, ti listovi će rasti od sunca, a ne prema njemu. Razlog tomu je što je monstera penjačica, a manjak svijetla u prirodi znači da je iza nje deblo, po kojem se može penjati i doći do svijetla. Zalijevati je treba svaki do svaki drugi tjedan, što ponajviše ovisi o uvjetima koji vladaju u prostoriji u kojoj raste. Neko pravilo bi bilo što više svijetla dopire do nje to ju treba češće zalijevati. Obavezno pripaziti da se tlo prosuši između dva zalijevanja.

Presaditi bi ju trebalo svakih 12 do 24 mjeseca. Monstera je poprilično velika biljka, no može se obuzdati podupiranjem njenih listova i grana pomoću bambusova štapa ili stupića načinjenih od mahovine, te je tako usmjeriti da raste u visinu, a ne širinu ili jednostavnim orezivanjem same biljke i rjeđom presadnjom u veće tegle.

Za razliku od ploda (kad je zreo) ostatak biljke je otrovan, zato ju treba držati podalje od djece i kućnih ljubimaca.

Pošto je ova biljka u svakom pogledu idealna za početnike, tako ni s bolestima nema većih problema. No, bez obzira na to, treba ju redovno pregledavati na lisne uši i crvenog pauka.

Ova biljka koja podsjeća na tropske krajeve, kao možda ni jedna druga sobna biljka, sigurno je krasila domove vaših roditelja i baka, a to propisujem njenom relativno nezahtjevnom karakteru, što ju čini idealnom biljkom za početnike.


Comments


bottom of page