top of page
  • Writer's picturebsgreencorner

Medinila - lat. Medinilla magnifica

Updated: Apr 6, 2021

Egzotična ljepotica koja se najviše se ističe svojim rozim pricvjetnim listovima koji okružuju rozi cvat. Jedna je od najljepših cvatućih biljaka koje se mogu držati kao sobne biljke, ali jako profitira od toga da se ljeti iznese na balkon ili u vrt.

U prirodi raste u tropskim šumama Filipina i to uglavnom na stablima, što medinilu svrstava u epifite. Za razliku od orhideja, koje su također epifiti, medinila nema zračno korijenje pomoću kojeg crpi vlagu iz zraka, već ima mesnate listove, slične onima sukulenata, u kojima akumulira vodu koju apsorbira.

Medinila treba toplo i vlažno okruženje, sa sobnom temperaturom između 17 i 25°C, također kad vanjske temperature padnu na 10° C, treba medinilu unijeti u zatvoreni prostor. Može rasti na izravnom suncu, no ako dopire popodnevno sunce do nje, onda bi bilo dobro da dolazi preko zavjese. Zaliti ju treba jedanput tjedno, tako da se ne osuši supstrat između dva zalijevanja, a svakih par dana bi bilo dobro da se poprskaju listovi (zimi češće nego ljeti, zbog grijanja). Presadnja i orezivanje se može vršiti nakon što završi cvatnja. Medinila se najlakše razmnožava dijeljenjem biljke, najbolje onda kad se i presađuje.

Nije podložna bolestima, no može ju napasti crveni pauk i štitaste uši. Crveni pauk se može lako spriječiti, tako što se listovi redovno prskaju. Također nije otrovna ni za ljude ni za životinje.



Comments


bottom of page