top of page
  • Writer's picturebsgreencorner

Juka - lat. Yucca gigantea

Biljke iz porodice juka uglavnom se drže kao vrtne biljke u toplijim krajevima, a u novije vrijeme kao sobne. Jako se uklapaju u moderan stil uređivanja.

Porijeklom su iz srednje Amerike, spadaju u porodicu šparogovki. Cvjetovi se često koriste u prehrani, rade se juhe i salate od njih.

Juke bi se trebale saditi na mjesta gdje dobivaju minimalno 8 sati sunca i u tlo koje je dobro propusno, kako se ne bi zadržavala voda oko krijena. Voditi računa da se ne sadi uz temelje kuće kako ne bi došlo do oštećenja temelja. Zalijevati tek kada se tlo malo prosuši, a tijekom zime se skoro uopće ne treba zalijevati. Održavanje juke kao sobne biljke je slično kao i kad je vani. Pripaziti da se ne presađuje u preveliku teglu kako se ne bi predugo zadržavala voda. Zalijevati kada se površinski sloj osuši tijekom vegetacije, a zimi svakih 10-ak dana. Kako bi juka bolje napredovala preporučuje se tijekom ljeta iznijeti u vrt ili balkon i to na izravno sunce. Svako malo zarotirati teglu u kojoj je biljka, kako se ne bi nagnula i rasla samo prema jednoj strani. Jako lako je dobiti nove biljke iz reznica, a ukoliko se skrate grane jako brzo počnu izbijati novi listovi ispod mjesta reza.

Juka je osjetljiva na trulež korijena zbog prekomjernog zalijevanja, te od nametnika mogu se pojaviti štitaste uši koje se mogu ukloniti četkicom za zube kad se pojave.

Otrovna je za pse i mačke, može izazvati mučninu i povraćanje.

Biljka koja je odlična za početnike, te uz idealne uvjete brzo napreduje.


300 views0 comments

Comments


bottom of page