top of page
  • Writer's picturebsgreencorner

Jelenji rogovi - lat. Platycerium bifurcatum

Hrvatski i latinski naziv ove paprati proilazi iz njezinog jedinstvenog izgleda listova, koji podsjećaju na rogovlje jelena( Platycerium - izveden je od grčkih riječi platys što znači "ravan" i ceras što znači "rog"). Platycerium je kao i orhideje, medinile i zračne biljke epifit, a prirodno stanište su mu stabla australskih i novogvinejskih prašuma.

Kao i većina paprati i ova voli prostorije s većom vlagom zraka, pa su idealne prostorije za jelenje rogove kuhinja i kupaonica. Listovi mogu biti plodni ili sterilni. Plodni listovi mogu biti uspravni ili viseći, te su oni prepoznatljivog oblika rogovlja. Sterilni listovi se nalaze pri bazi, prekrivajući pri tome korijen, zaobljenog su oblika, te s vremenom poprime smeđu boju. Zbog sterilnih listova koji prekrivaju korijen idealno je ovu biljku zalijevati potapanjem u vodi 10 -15 min. Između 2 zalijevanja dozvoliti da se supstrat prosuši. Biljku držati u svijetloj prostoriji, ali podalje od izravnog sunca.

''Jelenji rogovi'' kao i trofej pravih jelenskih rogovlja mogu se postaviti na zid. Pošto su epifit i u prirodi rastu na drugim stablima, a ne u zemlji, dovoljno je na drvenu dasku pričvrstiti mrežicu u kojoj se stavi mahovina i tresetni kompost oko korijena biljke.

Comments


bottom of page