top of page
  • Writer's picturebsgreencorner

Gerber - lat. Gerbera jamesonii

Većini nas kad čujemo za gerber misli o cvijetu koji se može kupiti kao reznica ili u buketu. Ali gerber je jako atraktivna trajnica koja se može držati kao sobna biljka, a na mediteranu i kao vanjska.

Moj najdraži cvijet, za mene nema ništa ljepše od buketa gerbera. Posjedujem jedan gerber koji već 12 godina sretno živi i raste u terakota tegli kod moje kuće na dalmatinskoj obali. Zimi znaju se smrznuti listovi, jer ga ne unosim u kuću, ali u proljeće opet iz korijena potjera nove listove. Također posjedujem i drugi gerber koji već 2 godine sretno živi u stanu u Zagrebu i obraduje me 3 puta godišnje s novim cvjetovima.

Porijeklom je iz južne Afrike.

Ova biljka različitih boja cvijeta, jednostavna je za održavanje. Isključivo ga držati na istočnom ili južnom prozoru, gdje je izložen najmanje 5 sati suncu. Tijekom ljeta se može slobodno iznijeti na balkon, no pripaziti da kad noćne temperature padnu ispod 10° C, da se unese nazad u stan. Zalijevati ga treba svakih 3 do 5 dana, ovisno o uvjetima u stanu. Kada cvijetovi počnu venuti, treba ih ukloniti kako ne bi došlo do truljenja biljke.

Od štetnika ih napadaju bijele mušice, koje se daju lako ukloniti.

Nije otrovan ni za ljude ni za životinje pa spada u sigurne biljke za svako kućanstvo.


103 views0 comments

Comments


bottom of page