top of page
  • Writer's picturebsgreencorner

Gardenija - lat. Gardenia jasminoides

Cvatući vazdazeleni grm koji se kod nas, kao i u većini hladnijih krajeva, drži kao sobna biljka, a u toplijima kao vrtna. Kad temperatura zraka vani pređe 16 °C gardenija se može iznijeti u vrtu ili na balkonu. Idealna pozicija je u polusjeni ili na mjestu gdje će biti zaštićena od izravnog sunca u najtoplijem dijelu dana.

Porijeklom je iz istočne Azije gdje cvate cijelu godinu, dok u umjerenoj klimi, gardenija cvate krajem proljeća i početkom ljeta. Ocvale cvjetove, odmah orezati kako bi se poticao rast novih. Supstrat u kojem raste trebao bi biti propustan, vlažan i blago kiseli. Kiselost tla se može pospješiti specijalnim gnojivima za hortenzije i rododendrone. Gardeniju zalijevati umjereno, ali redovno, s odstajalom vodom, sobne temperature.

Što se tiče kukaca gardenija je osjetljiva na štitaste uši, crvenog pauka, lisne uši, te vunaste uši. Od bolesti napada ju pepelnica, antraknoze i pljesn. Kao i Calathea ova biljka nije za početnike, zbog svoje zahtjevne naravi treba mnogo strpljenja i njege kako bi ova biljka opstala.

Za ljude nije otrovna, njeni se osušeni cvjetovi čak koriste u prehrani kao bojilo i začin, ali kod životinja izaziva blaže simptome trovanja.


Comentarios


bottom of page