top of page
  • Writer's picturebsgreencorner

Fotinija - lat- Photina x fraseri ‘Red Robin’

Ovaj vazdazeleni grm poznat je po svojim atraktivnim mladim crvenim listovima.

Kako je hibrid koji je nastao križanjem Photina glabra i P. serrulata nema svoje prirodno stanište. Hibrid je nastao u Alabami (SAD), a kultivar s izraženijim crvenim listovima na Novom Zelandu.

U vrtovima se često koristi za izradu živica, jako je i zahvalna biljka za sadnju u vanjskim teglama. Preporučuje se držati na osunčanim dijelovima vrta ili u poslusjeni. Podnosi minimalne vanjske temperature do -15 °C, ukoliko se drži u tegli do -5 °C. Kako bi imao što više atraktivnih crvenih listova preporučuje se u kasno proljeće kada pozelene mladi crveni listovi, ponovno orezivanje biljke. Vazdazelene biljke u koje spada i fotinija mogu se orezivati tijekom cijelog razdoblja vegetacije (rasta), no ne preporučuje se u jesen, zbog mrazova koji mogu nanijeti štetu orezanim biljkama.

Biljku je dovoljno jednom tjedno zalijevati ukoliko je posađena u zemlju, ukoliko se drži u tegli 2 – 3 puta tjedno tijekom toplijeg razdoblja godine.

Od bolesti može ju napasti bakterijska palež (Erwinia amylovora), te od kukaca vinova pipa (Otiorhynchus sulcatus) koja izgriza listove.

Nije otrovna za pse i mačke, pa se može bez straha saditi ukoliko postoje dlakavi prijatelji.

Ovu biljku favoriziram zbog crvene boje koja ide dobro u kontrastu sa zelenom bojom koja prevladava u vrtovima i jednostavnosti u održavanju.


443 views0 comments

Comments


bottom of page