top of page
  • Writer's picturebsgreencorner

Cikas palma - lat. Cycas revoluta

Često nosi i naziv lažna palma, jer iako izgledom podsjeća na palmu, zapravo je golosjemenjača i s tim bliže u rodu borovima, smrekama i drugim četinjačama nego palmama.

Potječe iz obalnog područja Japana, a pojavila je se još prije nego što su dinosaurusi koračali zemljom

Na mediteranu se može cijelu godinu držati vani, te se često može vidjeti u vrtovima i parkovima uz dalmatinsku obalu. Na kontinentu se može držati unutar stana cijelu godinu kao sobna biljka ili se može tijekom ljetnih mjeseci iznijeti van u vrt ili balkon, na temperaturama ispod 5°C dobiva oštećenja listova i debla. Cikas palma voli svjetla mjesta bez izravnog sunca kako u stanu tako i u vrtu.

Zemlju treba održavati vlažnom, ali ne i mokrom, te zalijevati kada se površinski sloj supstrata osuši. Pripaziti da se ne zalijeva previše biljka ili preko krošnje palme, kako ne bi došlo do truljenja biljke. Ukoliko se drži u stanu dobro bi bilo imati humifikator. Jako sporo raste, pa ju je dovoljno presađivati svake 2 do 3 godine.

Otrovna je za pse i mačke, kao i za ljude pa se preporučuje držati je podalje od djece i kućnih ljubimaca.

Ne preporučuje se početnicima, pošto je malo zahtjevnije prirode, no unatoč tomu to je jedna od evolucijski najstarijih biljaka koje se mogu držati u kući kao i u vrtu, te je jedinstvena biljka koju jednostavno moraš voljeti.




257 views0 comments

Comments


bottom of page