top of page
  • Writer's picturebsgreencorner

Božićna zvijezda - lat. Euphorbia pulcherrima

Updated: Jan 4, 2021

Neizbježni božićni klasik, koji skupa s jelkama i smrekama krasi domove diljem svijeta za vrijeme božićnih blagdana. Cvijet božićne zvijezde je žute boje, ali brakteje (pricvjetni listovi) dolaze u mnogim bojama, od bijele, ružičaste, narančaste, te one najčešće i najpopularnije crvene.

Božićna zvijezda spada u porodicu mlječikovki, a porijeklom je iz Srednje Amerike, gdje su je još Asteci koristili za dekoraciju i u medicinske svrhe.

Osnovne smjernice kako da božićna zvijezda što duže cvate su mnogo izravnog svijetla tijekom hladnijih mjeseci, zato ju je najbolje postaviti na istočni prozor, gdje dobiva dovoljno jutarnjeg sunca, a izbjegne jače popodnevno (može se staviti i na prozore okrenute jugu i zapadu, ali samo ne na sjeverni). Zaliti ju treba kada je površinski sloj zemlje suh na dodir toliko dugo dok višak vode ne počne curiti van kroz rupe tegle, a nakon toga taj višak vode treba izliti kako ne bi došlo do venuća. Jako joj odgovara temperatura koja vlada u stanu tijekom dana (između 18 i 24 °C), a noću bi bilo idealno da je temperatura oko 15 °C. Zimi ju kao i ostale biljke ne bi trebalo prihranjivati. Supstrat bi trebao biti rahli i dobro drenirajući s primjesom treseta.


Kako bi Božićna zvijezda opstala cijelu godinu treba pratiti sljedeće korake:


siječanj – ožujak: Zaliti svaki put kad je površina supstrata suha.

travanj: Postepeno smanjivati količinu i učestalost zalijevanja, tako što se supstratu dozvoli da se prosuši između zalijevanja. Nakon tjedan ili dva smanjenog režima zalijevanja treba biljku ostaviti u prostoriji (podrum ili grijana garaža) gdje će biti 12 do 15 sati u mraku svaku noć i na temperaturi od oko 15 °C.

svibanj: sredinom svibnja treba skratiti grane na oko 10 cm i presaditi u veću posudu s novim supstratom i dobro ju zaliti. Zatim biljku treba vratiti na dobro osunčanu poziciju, s temperaturom između 18 i 24 °C. Također se opet može početi s prihranom i to svaka 2 tjedna.

lipanj: Božićnu zvijezdu treba iznijeti van ( u vrt ili na balkon) u polusjenu održavajući redovni interval zalijevanja i prihrane.

srpanj: početkom srpnja treba skratiti svaku grančicu za oko 3 cm, kako bi se potaknuo jači rast, te rast u širinu, a ne u visinu

kolovoz: nastaviti orezivati grančice, tako da ostanu samo 3 do 4 lista na svakoj grančici. Sredinom kolovoza ju treba opet unijeti u zatvoren prostor, te nastaviti s uhodanim intervalom zalijevanja i prihrane.

rujan: ostati pri istom intervalu zalijevanja i prihrane i pripaziti da temperatura ostane iznad 18 °C.

listopad: Božićna zvijezda je biljka kratkog dana, što znači da bi procvala mora biti izložena manje od 12 sati svijetla dnevno u periodu od oko 10 tjedana. Počevši od 1. listopada, treba biljku držati u potpunom mraku od 5 sati popodne do 8 sati ujutro, a svako izlaganje suncu će odgoditi cvatnju. Najbolje je smjestiti biljku u posudu ili kutiju koja nema rupe niti šliceve kroz koje može proći svjetlo, zato ormari nisu dobro rješenje. Tijekom dana se može vratiti na prozor i nastaviti sa zalijevanjem i prihranom kao i prije.

studeni: Zadnji tjedan u studenom se može prestati sa zamračivanjem biljke, te se može trajno postaviti na staru lokaciju. U tom periodu bi se već trebali formirati cvjetni pupoljci.

prosinac: Biljka bi sada trebala biti onakva kao kad je kupljena, u cvatu i spremna da se iznova krene sa cijelim procesom. Također treba prestati s prihranjivanjem do proljeća.

Sretan i blagoslovljen Božić te uspješna Nova Godina, želi vam Božica

Comments


bottom of page