top of page
  • Writer's picturebsgreencorner

Bakterijska palež – lat. Erwinia amylovora

Vrste: Stabla i grmlje iz porodica ruža kao jabuke (Malus spp.), kruške (Pyrus spp.) , glogovi (Crataegus spp.), fotinije (Photinia spp.), ruže (Rosa spp.), badem, višnja, šljiva (Prunus spp.) i sl.


Simptomi: Mladi listovi, izbojci i cvjetovi odumiru, te izgledaju kao da ih je opekla vatra (otuda i naziv za bolest). Na kori debla, grana i grančica, mogu se pojaviti udubljene rak rane. Uglavnom napada samo pojedine dijelove biljke, ali u težim slučajevima može napasti deblo i korijen i ubiti biljku.


Uzročnik: Bakterija Erwinia amylovora uzrokuje ovu bolest, u Europi je od 1957. godine karantenska bolest. Širi se kontaminiranim alatom (zato se uvijek preporučuje dezinficirati alat 70% alkoholom nakon svake upotrebe) i kukcima koji oprašuju cvijet. Bakterija prezimi u rak rani na zaraženom dijelu biljke, te se ponovno pojavi na proljeće kad je vrijeme toplo i vlažno.

Posljedice za biljku: Venuće i odumiranje listova, cvjetova, izbojaka i grana.


Mjere zaštite: Pošto je je bolest koja ima razorni karakter preporučuje se preventiva radije nego liječenje. Kako bi se spriječio razvoj bolesti najbolje je izbjegavati jako orezivanje, pogotovo za vlažno i toplo vrijeme, gnojiva s većom količinom dušika, a u vrijeme kretanja vegetacije pa do cvatnje tretirati biljke nekim bakrenim preparatom koji je registriran za suzbijanje ove bolesti, te obavezno dezinficirati škare nakon orezivanja svake biljke. Ukoliko je bolest već nastupila, preporučuje se orezati zaražene dijelove od 30 do 50 cm ispod zaraze, najbolje na ljeto ili zimu, nakon svakog reza dezinficirati alat, te spaliti zaražene dijelove biljke, a mjesto reza premazati 3% otopinom bakrenog pripravka.

49 views0 comments

Comentarii


bottom of page